Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, a swoją wiedzę systematycznie poszerza w toku studiów doktoranckich oraz biorąc udział w szkoleniach, kursach i konferencjach.

W czasie studiów odbyła praktyki w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Poradni Gastrologicznej w WSSK we Wrocławiu, gdzie nabyła umiejętność pracy z dziećmi i ich rodzicami oraz osobami z rzadkimi chorobami metabolicznymi. Drugim miejscem, w którym kilkukrotnie odbywała praktyki było CMK Karpacz, gdzie zajmowała się głównie edukacją żywieniową osób chorujących na mukowiscydozę.

Od 3 lat pracuje aktywnie w zawodzie, na co dzień zajmując się również koordynacją badań klinicznych prowadzonych w Melicie. Przez 1,5 roku pracowała z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, dziecięcym porażeniem mózgowym oraz zespołem Downa. Od 3 lat służy radą pacjentom Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii USK we Wrocławiu, dodatkowo od 2020 wspiera pacjentki ciężarnych i po porodzie w Klinice Ginekologii i Położnictwa.

Kilkukrotnie prowadziła warsztaty żywieniowe oraz szkolenia dla personelu medycznego. Wykłada również dietetykę dla kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu.

 

Do szczególnych zainteresowań Olgi należą:

– żywienie w przebiegu chorób zapalnych jelit i zespole jelita drażliwego

– żywienie w pozostałych chorobach przewodu pokarmowego

– żywienie w alergiach pokarmowych, nietolerancjach i celiakii

– dieta w niedożywieniu

– dieta wegetariańska i wegańska

 

W pracy z pacjentem nie stawia sztywnych reguł, nie narzuca konkretnych jadłospisów. Edukuje, wspiera i pomaga znaleźć rozwiązanie dla każdego zgłoszonego problemu. Podczas spotkań przykłada olbrzymią wagę do potrzeb pacjenta i holistycznej oceny stanu zdrowia, bazującej na szczegółowym wywiadzie i analizie badań.

Opieką otacza również pacjentów w prowadzonych w Melicie badaniach klinicznych, zajmując się m. in: umawianiem wizyt oraz kontaktem w awaryjnych sytuacjach.

Każdą wolną chwilę poświęca na jazdę rowerem, eksperymenty w kuchni i zgłębianie relaksujących playlist na Spotify.

 

dietetyk, dietetyk wrocław, diety, zdrowe żywienie, żywienie, dieta wrzody, diet trzustka, dieta rak, dieta nowotwór